Γραφείο Διασύνδεσης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Κατά τη Διάρκεια της Συνέντευξης

Οι χρυσοί κανόνες της Συνέντευξης

  • Άκουσε προσεκτικά τις ερωτήσεις
    Μη ρισκάρεις να δώσεις μια απάντηση, εάν δεν είσαι σίγουρος ότι έχεις καταλάβει την ερώτηση. Δεν είναι κακό να ζητήσεις να επαναλάβουν μια ερώτηση.
  • Απέφυγε τις κλειστές απαντήσεις
    Μην απαντάς με Ναι/ Όχι. Αιτιολόγησε την κάθε σου απάντηση, μόνο έτσι θα θεωρηθεί ολοκληρωμένη.
  • Προσπάθησε να είσαι σαφής και περιεκτικός/ή.
    Απάντησε σε αυτό που σε ρώτησαν και μη συνεχίζεις με πολυλογίες. Δώσε ακριβώς τις πληροφορίες που σου ζητάνε και μην επιμένεις να μιλάς για θέματα που δεν ρωτήθηκες.
  • Να είσαι θετικός/ή.
    Προσπάθησε να είσαι θετικός/ ή και ενθουσιώδης. Μην αντιμετωπίζεις τον συνεντευκτή με φόβο ή με αρνητική διάθεση. Εξάλλου είναι ο άνθρωπος που σε επέλεξε για τη συνέντευξη και σε ξεχώρισε από πολλούς άλλους υποψήφιους.
  • Απέφυγε να μιλάς άσχημα για προηγούμενους εργοδότες σου. Δημιουργεί κακή εντύπωση.
  • Να είσαι ειλικρινής. Εάν αποκρύψεις ή παραποιήσεις την αλήθεια είναι πιθανό να αποκαλυφθείς αργότερα.
  • Πρόσεξε ιδιαίτερα την εμφάνιση σου την ημέρα της συνέντευξης. Η πρώτη εντύπωση είναι και η πιο σημαντική. Εάν γνωρίζεις το dress code της εταιρείας, ακολούθησε το, ειδάλλως επέλεξε κάτι σοβαρό και μετρημένο. Σίγουρα δεν θα πρέπει να είναι κάτι εξεζητημένο. Το ντύσιμο σου στη συγκεκριμένη περίπτωση δείχνει ότι σέβεσαι τον εαυτό σου, τον εξεταστή και την εταιρεία.
    Τα μαλλιά σου θα πρέπει να είναι περιποιημένα και χτενισμένα απλά, και το μακιγιάζ στις γυναίκες διακριτικό, το ίδιο και τα αρώματα.
  • Θυμήσου να κλείσεις το κινητό σου, πριν μπεις στο χώρο της συνέντευξης
  • Τέλος, φρόντισε να είσαι στο χώρο της συνέντευξης 5 λεπτά νωρίτερα. Καλό είναι να έχεις ενημερωθεί από πριν για το πως θα φτάσεις, ώστε να προγραμματίσεις σωστά τον χρόνο σου.

Η γλώσσα του σώματος

Η γλώσσα του σώματος είναι πολύ σημαντική στη διάρκεια της συνέντευξης. Το σώμα μας μπορεί να εκπέμπει το πόσο νευρικοί ή άνετοι είμαστε. Ο τρόπος που καθόμαστε, το βλέμμα μας το στήσιμο του κορμιού μας προδίδουν το πως νοιώθουμε τη δεδομένη στιγμή.

  • είναι βασικό να μπεις στο γραφείο με βήμα σταθερό και χαμογελώντας ελαφρά. Προτείνεις το χέρι σου στον εξεταστή για μια εγκάρδια χειραψία, που δε θα πρέπει να είναι ούτε πολύ δυνατή, ούτε πολύ χαλαρή.
  • Κάθισε άνετα στην καρεκλά, με το σώμα σου στητό και περήφανο.
  • Επιδίωξε να κοιτάς τον εξεταστή στα μάτια, και να μη πλανάται το βλέμμα σου στο χώρο.
  • Απέφυγε τις κινήσεις που φανερώνουν την νευρικότητα σου, όπως για παράδειγμα να παίζεις νευρικά το στυλό ανάμεσα στα δάχτυλα σου ή να κουνάς νευρικά το πόδι σου.
  • Εάν είσαι καπνιστής/ια, απέφυγε να ανάψεις τσιγάρο όσο νευρικός /ή κι αν είσαι και πιστεύεις πως θα σε ηρεμήσει.
  • Εάν ιδρώνουν τα χέρια σου, έχεις μαζί σου ένα μαντηλάκι για να τα σκουπίζεις.

Μερικές αλήθειες για τη γλώσσα του σώματος

  1. Το να σταυρώνεις τα χέρια είναι μια άνετη στάση για πολλούς, αλλά παράλληλα και μια αμυντική στάση.
  2. Το να αγγίζεις τα αυτιά ή τη μύτη σου, και να τρως τα χείλια σου είναι σημάδια άγχους.
  3. Όταν σου έχουν κάνει μια ερώτηση και τα μάτια σου στρέφονται προς τη δεξιά πλευρά του κεφαλιού, τότε επινοείς μια απάντηση.
  4. Αντιθέτως όταν τα μάτια σου στρέφονται στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού, τότε χρησιμοποιείς τη λογική ή ανατρέχεις στη μνήμη σου για να απαντήσεις.
  5. Να είσαι σε εγρήγορση. Προσπάθησε να μιμηθείς τη στάση του εξεταστή. Εάν ο εξεταστής έρθει πιο μπροστά, κάνε την ίδια κίνηση σε λίγα λεπτά. Εάν σταυρώσει τα χέρια του, κάνε το ίδιο μετά από λίγο. Αυτό δίνει ένα δυνατό σήμα ότι είσαι στο ίδιο μήκος κύματος.
  6. Δώσε σημασία στις εκφράσεις που χρησιμοποιεί ο συνομιλητής σου.  Προσπάθησε και πάλι να χρησιμοποιήσεις κάποιες από αυτές τις εκφράσεις.
Μετάβαση στο περιεχόμενο