- Πλήρης τίτλος: Υδάτινα Σώματα: Από την ιδέα της Biennale Αρχιτεκτονικής Βενετίας 2023 στην Αργολική Δίνη
- Ημερομηνίες: 5-6 Απριλίου 2025, 11:00 π.μ.-3:00 μ.μ.
- Τοποθεσία: ΚΕΣ, Ναύπλιο
- Διοργάνωση: ΚΕΣ
- Ανοικτό σε: Όλους/ες (περιορισμένος αριθμός θέσεων)
- Περίοδος αιτήσεων: 13 Φεβρουαρίου-17 Μαρτίου 2025
- Ακαδημαϊκός συντονισμός: Ανδρέας Νικολοβγένης (Αρχιτέκτων, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Επιστημονικός Συνεργάτης 2021-24, Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Harvard)
- Συντονισμός δραστηριότητας: Mατίνα Γκόγκα (ΚΕΣ)
Σχετικά με το εργαστήριο
Περιγραφή
Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος διοργανώνει εργαστήριο με θέμα: «Υδάτινα Σώματα: Από την ιδέα της Biennale Αρχιτεκτονικής Βενετίας 2023 στην Αργολική Δίνη». Το ΚΕΣ, στο πλαίσιο της ετήσιας σειράς εργαστηρίων, στοχεύει στην υποστήριξη των Ελληνικών Σπουδών και του ευρύτερου πεδίου των Ανθρωπιστικών Επιστημών και στην προσφορά διαγενεακών, διεπιστημονικών ευκαιριών δια βίου μάθησης για το ευρύ κοινό.
Το εργαστήριο θα εμβαθύνει στη μορφή των υποδομών για τη συγκράτηση του νερού που συμμετέχουν στην κατασκευή της υπαίθρου, με στόχο την ύδρευση, τον ηλεκτρισμό και την άρδευση, δηλαδή την αγροτική παραγωγή. Η Δίνη του Αργολικού κόλπου (Ανάβαλος) είναι πηγή υποθαλάσσιου γλυκού νερού, που σχετίζεται υδρολογικά με το οροπέδιο της Νεστάνης. Αναφέρεται από τον Παυσανία (Ελλάδος Περιήγησις §8.7.2) και σχετίζεται με τη λατρευτική συνήθεια των Αργείων να θυσιάζουν ίππους ρίπτοντάς τους εντός της πηγής. Τη δεκαετία του 1960 κατασκευάστηκε φράγμα από σκυρόδεμα για να περιορίζει την πηγή ώστε να αρδευτεί ο αργολικός κάμπος ενώ σε ένα φιλόδοξο σχέδιο προτάθηκε ως λύση υδροδότησης της Αθήνας.

Θεματικοί άξονες – δομή του εργαστηρίου
Η προσέγγιση του θέματος θα δομηθεί πάνω στους ακόλουθους θεματικούς άξονες:
1η μέρα: Σάββατο 5/4/2025
- Υδάτινα Σώματα, Προβληματική της ελληνικής συμμετοχής στη 18η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής La Biennale di Venezia 2023
- Επενέργειες των υδάτινων σωμάτων και προβολή στο μέλλον / Συζήτηση με τους συμμετέχοντες
2η μέρα: Κυριακή 6/4/2025
- Η αργολική δίνη ως Υδάτινο Σώμα
- Επενέργειες της αργολικής δίνης και προβολή στο μέλλον / Συζήτηση με τους συμμετέχοντες
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, ο συντονιστής θα παρουσιάσει τις παραπάνω θεματικές και οι συμμετέχοντες/ουσες θα λάβουν μέρος ενεργά στον διάλογο και θα εμβαθύνουν στη διερεύνηση του θέματος. Δέκα ημέρες περίπου πριν τη διεξαγωγή του εργαστηρίου, τα άτομα που θα συμμετάσχουν θα λάβουν σχετικό υλικό το οποίο μπορούν προαιρετικά να μελετήσουν εκ των προτέρων.
Στόχοι
Οι συμμετέχοντες/ουσες στο εργαστήριο αναμένεται να:
- Κατανοήσουν την ύπαιθρο ως μια σύνθετη κατασκευή.
- Εμβαθύνουν στα θέματα των υποδομών από τη σκοπιά της διαμόρφωσης της μορφής του τοπίου.
- Διερευνήσουν τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία της εμφύτευσης υποδομών στο φυσικό τοπίο.
- Εξετάσουν κριτικά τις επενέργειες των υποδομών για τις τοπικές κοινωνίες και ευρύτερα.
- Συζητήσουν και να προτείνουν μελλοντικές κύριες και δευτερεύουσες χρήσεις ή νέες μορφές των υποδομών.
Αιτήσεις και συμμετοχή
Οι ενδιαφερόμενοι/ες καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά ατομική αίτηση συμμετοχής για το εργαστήριο, στην οποία θα πρέπει να συμπληρώσουν:
- τα προσωπικά τους στοιχεία και την ιδιότητά τους (π.χ. σπουδές ή επάγγελμα),
- μια σύντομη περιγραφή, η οποία δεν θα ξεπερνάει τη μία παράγραφο, με τις προσδοκίες, το κίνητρο συμμετοχής τους, ή και θέματα που τους προβληματίζουν σε σχέση με το θέμα.
- ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα (χρονολογικό) το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνά τις 150 λέξεις.
Ο αριθμός των θέσεων θα είναι περιορισμένος. Η επιλογή των συμμετεχόντων/ουσών θα γίνει από τον συντονιστή του εργαστηρίου βάσει του βιογραφικού τους και των στοιχείων των οποίων θα δηλώσουν στην online αίτησή τους. Πρότερη γνώση στο θέμα δεν απαιτείται. Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν.
Το ΚΕΣ θα χορηγήσει στους/στις συμμετέχοντες/ουσες ευχαριστήρια επιστολή που θα πιστοποιεί τη συμμετοχή τους στο εργαστήριο.
Όλοι/ες οι αιτούντες/ούσες θα ειδοποιηθούν μέχρι τις 21 Μαρτίου 2025 με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την εξέλιξη της αίτησής τους. Οι συμμετέχοντες/ουσες χρειάζεται να επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και θα ενημερωθούν για τη συμμετοχή τους και σχετικές φόρμες που θα χρειαστεί να υποβάλουν. Για διευκρινίσεις σχετικά με το εργαστήριο και τη διαδικασία των αιτήσεων μπορείτε να απευθύνεστε καθημερινά (10:00 π.μ.-5:00 μ.μ.) στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (27520 47030 εσωτ. 1).
Προσβασιμότητα στα εργαστήριά μας
Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος καλωσορίζει τη συμμετοχή ανάπηρων ατόμων στα εργαστήρια και τις δραστηριότητές του. Εάν θα θέλατε να ζητήσετε παροχές ή έχετε ερωτήσεις για την πρόσβαση στους χώρους, παρακαλούμε πριν τη συμμετοχή σας να απευθυνθείτε μέσω email στη διεύθυνση matina.goga@chs.harvard.edu ή να τηλεφωνήσετε στο (+30) 27520 47030 και στη συνέχεια να πιέσετε το «1».
Αιτήματα για παροχές θα πρέπει να υποβάλλονται όσο το δυνατόν νωρίτερα. Κάθε αίτημα θα εξετάζεται ανά περίπτωση. Ωστόσο, παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας ότι όλες οι υπηρεσίες εξαρτώνται από τη διαθεσιμότητα.
-
Έναρξη Εκδήλωσης: 2025-04-05
Λήξη Εκδήλωσης: 06/04/2025